Pre opracije raka dojke

Korisni saveti pred operaciju tumora dojke

U velikoj meri se ovi saveti mogu primeniti i na operacije drugih tumora.

Suočavanje sa spoznajom da u telu imamo nešto što treba da se hirurški odstrani predstavlja značajan stres. Ako je to nešto u dojci taj stres je posebno jak. Stres je sam po sebi neprijatna stvar, ali je još značajnije što može nepovoljno uticati na ukupan tok bolesti slabljenjem imuniteta.

Zato smatramo da mogu biti korisne neke informacije i saveti koji će pomoći da ovaj stres bude manji, i koje ovde dajemo.

– Nemojte se ustručavati da se o svojim nalazima i preporukama za operaciju konsultujete sa više lekara, na više različitih mesta. Ovo je malo naporniji i zahtevniji pristup, inicijalno i stresniji, ali zato donosi blagotvorno smirenje kada na kraju postanete sigurni da ste odabrali pravog lekara i najbolje lečenje.
– Izbor lekara koji će sprovesti dijagnostiku, indikovati i uraditi operaciju je često od presudnog značaja, ali neretko i subjektivna stvar. Najvažnije je da hirurg bude vrhunski stručnjak. Ali i medju vrhunskim stručnjacima ima lekara sa kojima ćete se bolje ili lošije razumeti i komunicirati. Odaberite lekara sa kojim se dobro razumete.
– Izbegavajte lekare koji Vas plaše pričama o Vašoj bolesti i koji bolest predstavljaju u najgorem mogućem svetlu. Uvek ima više prostora da se na bolest gleda sa optimizmom nego sa pesimizmom.
– Izbegavajte i one lekare koji nekritično tvrde da će Vas stopostotno izlečiti. Postoje stadijumi karcinoma dojke koji su skoro stopostotno izlečivi, ali se ovo skoro uvek mora naglasiti. Drugačije tvrdnje su profesionalno neodgovorne, i takve lekare treba izbegavati zbog profesionalne neodgovornosti (ili neznanja).
– Poželjno je maksimalno skratiti vreme od postavljanja dijagnoze i indikacije za operaciju do same operacije, odnosno operisati se što pre. Nema dokaza da će par nedelja čekanja na operaciju sa prisutnim karcinomom u dojci uticati loše na ukupan tok bolesti, ali ga neće ni poboljšati. A sama svest o prisustvu u telu nečeg opasnog, što u svakom trenutku raste i razvija se, izaziva značajan psihološki stres.
– Stres izaziva i razmišljanje o operaciji koja predstoji, koja je vanredan, neprirodan i neprijatan dogadjaj. Zbog ovoga je bolje ubrzati operaciju čak i kod benignih tumora.
– Savetujemo da se izbegne biopsija tumora pre operacije kad god je to moguće (ne po svaku cenu). Sama biopsija je stresan i traumatičan dogadjaj, a čekanje rezultata produžava strepnju i vreme do operacije. Ovaj savet je u suprotnosti sa protokolisanim preporukama, ali mi odgovorno stojimo iza njega i tvrdimo da je za pacijentkinju tako bolje (vidi odeljak o core biopsijama).

Specijalna hirurška bolnica Aesculap, prof. dr Nebojša Ivanović, hirurgija dojke, rekonstruktivna i plastična hirurgija, hirurgija štitne žlezde i onko hirurgija mladeža.

Postovi u slici

  • Karcinom dojke (stadijum bolesti, biološke karakteristike, agresivnost)
  • Aesculap na dva simpozijuma
  • Hirurgija ginekoloških tumora
  • Citostatici, propusti u primeni kod raka dojke
  • Nova metoda lečenja raka dojke
  • Aesculap foto i video album
  • Specijalistički pregledi
  • Nekoliko reči o bolnici

Obrađene oblasti