Ogroman značaj prevencije u lečenju raka dojke


“Zahvaljujući intraoperativnom ultrazvuku, žene u Srbiji mogu da operišu rak dojke veličine svega nekoliko milimetara i da nastave život kao da nikada nisu išle pod nož”, objašnjava tvorac ove tehnike lečenja raka dojke hirurg onkolog dr Nebojša Ivanović.

prof-dr-nebojsa-ivanovic-mediji

Na ovaj način, kako kaže Ivanović, u prethodnih pet godina izlečeno je nekoliko desetina žena od tumora dojke, a zanimljivo je da je po ovoj tehnici KBC „Bežanijska kosa“ praktično jedinstvena u Srbiji.

– U većini svetskih centara intraoperativni ultrazvuk se koristi samo za nalaženje tumora u dojci koji se ne može napipati. Međutim, samo kod nas, i još kod nekoliko hirurga u svetu, ova tehnika se koristi za milimetarski precizno izvođenje same operacije, prateći udaljenost od ivice tumora do ivice hirurškog reza – ističe dr Ivanović.

Zahvaljujući ovakvim hirurškim inovacijama, tvrdi dr Ivanović, žene u Srbiji ne moraju da prolaze kroz teška i skoro traumatična postoperativna iskustva, već se za nekoliko dana vraćaju normalnom životu, a dojka posle operacije izgleda kao da i nije operisana.

– U Srbiji je intraoperativni ultrazvuk tek u povoju. Čak i u specijalizovanim centrima se i dalje radi klasična hirurgija raka dojke, koja je mnogo manje precizna, a time i traumatičnija. Najčešće posledice ovakve hirurgije su nedostatak ili težak deformitet dojke i ograničena pokretljivost i oticanje ruke sa strane gde je rađena operacija – naglašava dr Ivanović.

On ističe da je imao do sada nekoliko predavanja o intraoperativnom ultrazvuku u hirurgiji tumora dojke.

– Publikovali smo i monografiju. Verujem da će uskoro ova tehnika biti šire prihvaćena i primenjivana. Inače, intraoperativni ultrazvuk izuzetno je koristan ne samo u hirurgiji karcinoma, već i benignih tumora dojke, najčešće fibroadenoma – kaže dr Ivanović.

“Kad je reč o savremenim hirurškim pristupima u hirurgiji karcinoma dojke nezaobilazna tema je ‘sentinel node’ biopsija. U ovom slučaju takođe se radi o tehnici koja pošteđuje tkiva koja se klasičnom hirurgijom rutinski odstranjuju, iako su često zdrava”, kaže dr Ivanović i dodaje da se u ovom slučaju pošteđuju i limfni nodusi pazušne jame.

Specijalna hirurška bolnica Aesculap, prof. dr Nebojša Ivanović, hirurgija dojke, rekonstruktivna i plastična hirurgija, hirurgija štitne žlezde i onko hirurgija mladeža.

Postovi u slici

  • Karcinom dojke (stadijum bolesti, biološke karakteristike, agresivnost)
  • Aesculap na dva simpozijuma
  • Hirurgija ginekoloških tumora
  • Citostatici, propusti u primeni kod raka dojke
  • Nova metoda lečenja raka dojke
  • Aesculap foto i video album
  • Specijalistički pregledi
  • Nekoliko reči o bolnici

Obrađene oblasti