Magnetna rezonanca u dijagnostici oboljenja dojke

Naš stav je da se magnetna rezonanca u dijagnostici obljenja dojke u velikoj meri koristi neracionalno.

Magnetna rezonanca je korisno dijagnostičko sredstvo u oboljenjima dojke, pod uslovom da se koristi na ispravan način.

Dijagnostička prednost magnetne rezonance u odnosu na palpatorni pregled, mamografiju i ultrazvuk je evidentna u slučajevima atipične prezentacije kancerskog tkiva. Ovo su relativno retke situacije u kliničkoj praksi. Najčešće su u praćenju pacijentkinja posle operacije karcinoma, kada postoji sumnja na ponovnu pojavu karcinoma u dojci koji se zbog ožiljka prezentuje na atipičan način, kao i u praćenju efekata hemoterapije.

Takodje je važna uloga magnetne rezonance kod sumnje na postojanje više malih karcinoma u dojci, ili prisustvo takozvanog difuznog karcinoma koji zahvata kompletno tkivo dojke. U ovom slučaju magnetna rezonanca to može nedvosmisleno potvrditi, ali je činjenica da iskusni stručnjak u ovakvim slučajevima i bez magnetne rezonance dolazi do prave dijagnoze.

Učestalost upotrebe magnetne rezonance zavisi od stručnosti lekara koji sprovodi dijagnostiku. Što je lekar stručniji magnetna rezonanca će mu redje biti potrebna.

Korišćenje magnetne rezonance u slučajevima kada to nije neophodno ima značajne štetne posledice. Magnetna rezonanca često pokaže beznačajne lezije u dojci čiju prirodu ne može precizno da definiše, zbog čega se predlaže dalja dijagnostika, najčešće biopsija. U takvim slučajevima to predstavlja bespotreban stres i fizičko povredjivanje pacijentkinja, sa mogućim ozbiljnijim komplikacijama.

Za pacijentkinju predstavlja značajan stres već sama činjenica da se upućuje na magnetnu rezonancu. Uvek se javlja misao da u dojci postoji nešto opasno, čak opasnije nego što je običan tumor jer ne može da se dijagnostikuje mamografijom i ultrazvukom.

Ne treba zanemariti gubitak vremena i novcakoje upućivanje na magnetnu rezonancu uvek nosi.Taj gubitak nije značajan ako je magnetna rezonanca zaista potrebna, ali je veliki ako je bespotreban.

Motivi lekara da pacijentkinje upućuju na magnetnu rezonancu i kada to nije neophodno su dvojaki: 1) prepokrivanje svoje nestručnosti i nesigurnosti; 2) dodatna zarada za lekara i ustanovu, koja je nažalost na ovaj način nečasna.

Ovde ukazujemo na paradoks u stavu pacijentkinja prema upućivanju na magnetnu rezonancu. Pacijentkinje obično misle da je lekar koji ih upućuje na magnetnu rezonancu stručniji od onog koji im kaže da to nije neophodno. Istina je sasvim suprotna – zaista stručan lekar će efikasno i na optimalnan način rešiti svaki problem u dojci i bez magnentne rezonance.

Ogromna većina promena u dojci se preciznije dijagnostikuje kliničkim pregledom vrhunskog stručnjaka, kvalitetnom mamografijom i kvalitetnim ultrazvukom nego magnetnom rezonancom. Magnetna rezonanca može biti od pomoći u nekim slučajevima, ali su ti slučajevi, ponavljamo, relativno retki.

Specijalna hirurška bolnica Aesculap, prof. dr Nebojša Ivanović, hirurgija dojke, rekonstruktivna i plastična hirurgija, hirurgija štitne žlezde i onko hirurgija mladeža.

Postovi u slici

  • Karcinom dojke (stadijum bolesti, biološke karakteristike, agresivnost)
  • Aesculap na dva simpozijuma
  • Hirurgija ginekoloških tumora
  • Citostatici, propusti u primeni kod raka dojke
  • Nova metoda lečenja raka dojke
  • Aesculap foto i video album
  • Specijalistički pregledi
  • Nekoliko reči o bolnici

Obrađene oblasti